Drie dingen die ik niet wist voor ik begon aan mijn HBO-master

Verschillen tussen een universitaire master en een HBO master

Toen ik aan de Master Leren & Innoveren begon was ik in de veronderstelling dat het niveau van een HBO-master lager zou zijn dan een universitaire master. Een havo-diploma geeft toegang tot een HBO en een vwo-diploma geeft toegang tot universiteit en ik was in de veronderstelling dat in het bachelor-master-system een HBO-master tussen HBO en universiteit in zit.

Drie dingen die ik niet wist:


1. Universitaire master geeft een Master of Science-titel (MSc)*.
Bij science dacht ik altijd aan bèta-wetenschappen en dacht dat Master of Science daarbij hoorde en Master of Education bij Onderwijskunde. Maar onderwijskunde aan de universiteit geeft ook de Master of Science-titel (*Titel universiteit kan ook MA of LLM zijn)

2. Een universiteit leidt op tot wetenschappers.
Het heet ook “wetenschappelijk onderwijs”. Lang niet iedereen die van de universiteit afkomt wordt wetenschapper, maar een universiteit leidt wel op tot wetenschapper. Een HBO is hoger beroepsonderwijs en leidt op voor een beroep. Een mastertitel van een HBO (zoals MEd) zegt iets over je beroep.

3. HBO-master behalen duurt langer dan een universitaire master behalen
Om toegelaten te worden tot een HBO-master moet je al de juiste bachelor hebben (BEd voor MEd). Bij universitaire opleiding (ba-ma) sluit de bachelor aan op de master. In de regel doen mensen dus langer over een BEd+MEd (bijvoorbeeld 4+2) dan een BSc+MSc (bijvoorbeeld 3+1).

Het is niet zo dat een universitaire master beter is dan een HBO-master, het is niet zo dat Master of Science meer is dan andere master-titels, het is iets anders. Ben je docent en wil je wetenschapper worden, dan is een universitaire master iets voor jou. Ben je docent en wil je meer verdieping in je beroep dan is een HBO-master iets voor je.

Beroepsgerichte masters voor het onderwijs:
Eerste graad opleiding
Pedagogiek
Leren & Innoveren
Special Educational Needs

| Leraar & lerarenopleider natuurkunde | Trainer toetsrevolutie |

2 Comments

  1. Danielle

    Wat ik inmiddels wel erg jammer vind, is dat ik bij de interne vacatures als functie-eis bij Onderwijskunde altijd master WO zie staan. En daar kom ik dan met mijn HBO master :-( En navraag bij de OU leerde inmiddels dat, HBO master of niet, ik toch een schakeljaar moet doen, wil ik aan een WO master Onderwijskunde kunnen beginnen. Geen maatwerk en lekker dingen dubbel doen want er zit echt overlap in de MLI en het schakelprogramma. Dus nog steeds erg blij met mijn behaalde diploma maar wel met enige kanttekeningen die ik me vooraf beter had moeten realiseren.

    1. Rob van Bakel

      Ik snap dat de BSc aansluit bij de MSc. Maar LA1 en LA5 zal veel overlap hebben. Wel raar dat ze WO-masters willen, is dat met oog op lectoraat??

Comments are closed.