Howto: Green screen

Adobe Creative Cloud software voor het onderwijs

Ruim een week geleden heb mijn Adobe software geüpgraded naar Creative Cloud. Via slim.nl kunnen studenten en docenten supervoordelig (€11,- / €15,-) echt professioneel Adobe software aanschaffen. Voorheen wanneer ik vertelde over de video’s die ik maak voor het onderwijs, raadde ik deze software af voor mensen die iets willen proberen met video in het onderwijs, omdat het zo duur was.

Via slim.nl is het nu zo voordelig dat ik mensen juist wel aanraad om dit te proberen. Al is het om zelf goede PDF’s te maken met Acrobat, foto’s te bewerken met Photoshop, of video te editen met Premiere. Aan deze software zitten twee voordelen: de software is op dit moment de beste* en er is veel naslag werk te vinden op internet (lang leve YouTube tutorials).
* Final Cut Pro verliest video-edit-terrein vanwege slechtere hardware-accelleratie en te veel verandering van 7 naar X

Voor mijn video’s gebruik ik After Effects. After Effects is compositie-software wat gebruikt wordt voor animatie en visuele effecten (VFX). Hiermee kan ik tekst en plaatjes makkelijker over de video plaatsen dan in gewoon video-edit-software zoals Premiere.
Vandaag laat ik een effect zien waar After Effects zeer goed in is en wat een leuk effect is wanneer je jezelf opneemt: Achtergrondvervanging.

Green screen

Koop op de markt een paar meter groen doek en span deze achter je. Zorg dat er weinig kleurverschil in zit, let op gelijkmatige belichting en zo min mogelijk kreukels. Zorg dat je zelf een paar meter van het doek afstaat zodat jouw schaduw niet op het doek valt (kleurverschil) en een bijkomend voordeel is dat er dan minder groen licht terug naar jou kaatst.

| Leraar natuurkunde | vmbo-TL | 2College Jozefmavo |