MakerED links

LA2 – MakerED informatie
Ik wil maken terugbrengen in ons onderwijs als uitdagend ontwerp. Ik daag mijn leerlingen vaak uit te bewijzen wat ze geleerd hebben door iets te maken, maar #MakerED heeft nog geen vaste plaats binnen het curriculum.

Maker Education Nederland

MakerED.nl Hier vind je van alles over Maker Education Nederland. Nieuwsberichten, evenementen, documenten, presentaties, filmpjes, foto’s, lesmateriaal, opinies, discussies en nog veel meer.

Wat is Maker Education? Door maker education worden attitudes zoals nieuwsgierigheid, vindingrijkheid en probleemoplossen versterkt in het proces van creëeren en maken.

Kleine maker-stapjes Mijn gastblog: Kleine stapjes hoe ik maken toepas bij natuurkunde, met verrassende opbrengsten.

Maker Education: Hype, trend of leertheorie?

Boek: Invent to Learn Belangrijkste boek voor MakerED. Hoofdstuk 1 gaat heel snel (via Dewey) naar Piaget: “To understand is to invent” en door naar Papert die de term “constructionisme” introduceert.

Manifest voor maker onderwijs Het is tijd om “leren door te maken” een structurele rol te geven in het onderwijs. Daarom bieden wij dit manifest aan aan de commissie OC&W van de Tweede Kamer.

Ik ben echt geen revolutionair, maar dit moet een plekje in ons onderwijs krijgen ’t Is precies wat het woord zegt: leren door te maken. Op De Populier in Den Haag (gymnasium, atheneum, havo en mavo) doen ze het in hun FABklas. “Als je iets maakt met een microchip, leer je misschien iets anders dan in de vastgestelde doelen staat. Is dat nou zo erg?”

Kennisnet Maker education De Maker Movement en programmeren zijn onderwerpen met een groeiende belangstelling binnen het onderwijs. Welke voorbeelden zijn er van toepassingen in de praktijk en waar zou je zelf direct mee aan de slag kunnen in de praktijk?

Waar kun je maken?

Fablabs en makerspaces Plaatsen waar iedereen kan maken, makerspaces in scholen als belangrijke trend

Makerfaires Bij de makermovement delen makers wat ze gemaakt hebben. Delen is het nieuwe leren.

Video’s

Constructionisme Xplained Don Zuiderman legt kort en heel duidelijk uit wat deze leertheorie inhoudt.

Makermovement Xplained Don Zuiderman vertelt wat de makermovement is en hoe makers graag leren.

Maker the movie Maker Movement en de impact hiervan op de samenleving, cultuur en economie van de Verenigde Staten (65 min)

Webinar MakerED Wietse van Bruggen houdt vanuit Kennisnet deze webinar over makerED (56 minuten)

Fab10 Documentaire over fablabs (35 min)

Preview documentaire Frysklab Het bekendste mobiele fablab van Nederland gaat op reis (preview 1:27)

| Leraar natuurkunde | vmbo-TL | 2College Jozefmavo |