Wisdom of the class

In klas 1 en 2 werken wij met leergebieden. Met het leergebied Mens & Natuur hebben we aan het eind van de 2e klas altijd een paar weken over. Meestal ging ik dan scheikundeproefjes doen, omdat onze methode erg weinig scheikunde heeft. Dit jaar willen we gegrond vakadvies voor klas 3 geven en hebben we een kort hoofdstukje scheikunde gemaakt. Maar we hebben geen nakijk boekje…

Wisdom of the class

Nakijken doen leerlingen bijna altijd zelf met behulp van nakijkboekjes… maar waarom eigenlijk?
Nu had ik geen nakijkboekjes, maar wisdom of the crowd vind ik prachtig. Samen komen we wel uit de goede antwoorden.

Denken delen uitwisselen

De werkvorm die ik gekozen heb, is niet heel innovatief, maar de uitvoering werkte bijzonder goed.
Denken: 3 minuten in stilte: Geef in procent aan hoe groot je de kans acht dat je het antwoord goed hebt.
Delen: bespreek fluisterend jouw antwoorden met je buurman/buurvrouw: Hebben jullie hetzelfde antwoord? Hebben jullie verschillende percentages? Wat zou het goede antwoord zijn?
Uitwisselen: Klassikaal: Lees de vraag voor en geef jullie antwoord. Hoeveel procent hadden jullie? Wie biedt meer?

Resultaat

Denken: als je kritisch nog eens naar je eigen antwoord kijkt, wat vind je er dan van? Wat betekent een percentage onder de 50% eigenlijk?
Delen: als je allebei hetzelfde hebt, stijgt het percentage en het vertrouwen van de leerlingen. Zijn er verschillende antwoorden? Overtuig elkaar maar.
Uitwisselen: Sommige leerlingen worden zenuwachtig als ze moeten voorlezen, nu kan de ander lezen. Het is veiliger, er is tenminste nog één persoon die het antwoord ook had (geen gezichtsverlies). Maar het leukste vind ik: “Wie bied meer?” en de discussie die volgt.
Als er een fout antwoord werd gegeven, bood tenminste driekwart van de klas hoger.

Grappig was dat sommige leerlingen, heel graag van mij wilde horen wat het goede antwoord was, zij wilden het verbeteren en goed opschrijven. Ik ben natuurlijk het vangnet, maar ze hadden mijn kennis totaal niet nodig: Wisdom of the Class!!!!

| Leraar & lerarenopleider natuurkunde | Trainer toetsrevolutie |