Socrative / Kahoot / Mentimeter

Socrative / Kahoot / Mentimeter

Vergelijking Student Response Systems

26 november 2013 heb ik, in mijn 3e klassen, 3 student response systems getest:
Socrative || Kahoot || mentimeter

Voor mijn 3e klassen was dit de eerste keer dat ze een student response systems gebruikten. Ik had zelf alleen nog maar ervaring met Socrative.
In de derde klassen had bijna iedereen een smartphone. Ik heb (met begeleide toegang) mijn iPad aan 1 leerling uitgeleend, zodat iedereen mee kon doen. Sommige leerlingen hebben slecht contact met het WiFi van de school, hier door viel de verbinding af en toe weg. Bij mentimeter is dit geen probleem, omdat je bij iedere vraag opnieuw verbinding maakt. Sommige smartphones konden niet aanmelden bij http://m.socrative.com/

Leerlingen vinden Socrative het gemakkelijkst te gebruiken en Kahoot het leukste. Ze vinden geen van de student response systems moeilijk te gebruiken. Op de vraag welke van de drie hun voorkeur heeft antwoorde in één klas 90% voor Kahoot. In de andere klas koos iets meer dan een derde van de leerlingen voor mentimeter, omdat iedereen verbinding kon maken. In de laatste klas eindigden Kahoot en Socrative gelijk. Leerlingen vinden rocketrace van Socrative, het quizachtige van Kahoot en vrije tekst invoeren bij mentimeter heel leuk.

Als docent krijg je na afloop van de quiz bij Socrative en Kahoot een excel-sheet met de resultaten. Bij mentimeter stem je anoniem omdat het losse vragen zijn. Wil je de resultaten gebruiken om te differentiëren of diagnostiseren valt mentimeter af. Je kunt met mentimeter wel snel vragen aanmaken, maar je hebt niet zo veel functionaliteit als bij Socrative of Kahoot.

Student Response System

Mijn advies

Kies voor mentimeter: als je voorkennis wil activeren, of de les wilt afsluiten met één vraag. Als docent kun je heel snel een vraag aanmaken en de verbinding is snel en betrouwbaar.
Kies voor Socrative: als je groepjes in de klas tegen elkaar wilt laten strijden, dit is een leuke werkvorm wanneer niet iedereen een smartphone heeft.
Ik zelf kies voor Kahoot: uitdagende vorm, veel feedback voor studenten en vormgeving.

| Leraar & lerarenopleider natuurkunde | Trainer toetsrevolutie |