Programmeren voor kinderen

Programmeren voor kinderen

Mijn vrouw had vorig jaar een aantal artikelen gelezen over kinderen en programmeren. Ik heb twee kinderen (nu 4 en 6 jaar) en vond dit onzin, maar ben oprecht van mening veranderd.

Mijn verhaal
Toen ik 8 jaar oud was hadden wij thuis een MSX computer. Het duurde niet lang voordat ik doorhad dat wat BASIC was. Fascinerend! Je vertelt de computer wat hij moet doen en hij doet het! Mijn vader gaf mij een boek en zo maakte ik kennis met programmeren.

Toen ik 16 jaar was pikte ik HTML op, en toen ik 18 jaar was PHP en SQL. Later pas schreef ik mijn eigen JavaScript (tot dan toe kopieerde ik zonder te begrijpen). Op HTS Elektrotechniek leerde ik Pascal, Delphi, Visual Basic, Assembly (Motorola 68000) en C, maar belangrijker ik leerde structureren, de logica, backtracken enzovoorts.
Ik heb een tijdje geld verdient als PHP & SQL developer. Nu gebruik ik nog regelmatig JavaScript, omdat dit de taal is voor de scripts in Adobe After Effects.
JavaScript uit mijn laatste video

Heb ik programmeren nodig?
Sommige dingen in After Effects zouden me veel meer tijd kosten, maar nee: ik heb programmeren niet nodig. In al die jaren zou ik het niet gemist hebben. Ik vond dat mijn kinderen het ook niet nodig zouden hebben. Als ze ermee in aanraking zouden komen, zouden ik ze helpen, net als mijn vader die mij een boek gaf.

Codekinderen
Op edcampNL noemde Pauline Maas programmeren “knutselen met de computer”. Mijn kinderen zijn wild van knutselen!
Laatst, tijdens het wachten bij opa en oma, gaf ik mijn zoon mijn iPad. Mijn zoon (6) heeft in 3 dagen Kodable uitgespeeld, bijna alles 3 sterren.

Programmeren is niet moeilijk, het is niet alleen voor whizzkids uit 5 & 6 VWO. Mijn zoon is er echt goed in en heeft gevoel voor logica en patronen. Waarschijnlijk heeft hij later veel aan dit inzicht, maar vooral: programmeren is LEUK!!!

En eigenlijk wist ik, uit mijn jeugd, dat programmeren leuk is voor kinderen….

| Leraar & lerarenopleider natuurkunde | Trainer toetsrevolutie |