Blockchain in onderwijs

Blockchain-technologie komt steeds vaker in het nieuws en we zien het steeds vaker verschijnen in trendrapporten, ook in het onderwijs. Deze uitlegvideo’s over de blockchain in onderwijs zijn gemaakt in samenwerking met vernieuwenderwijs.nl.

Video 1: Wat is de blockchain?

De blockchain is een nieuwe manier van informatie opslaan waarbij de blockchain de informatie kan verifiëren zonder een centrale organisatie. Doordat informatie als een geschakelde keten gedistribueerd opgeslagen wordt, is deze informatie haast onmogelijk te manipuleren of vervalsen. Dit geeft allerlei nieuwe mogelijkheden die we ons nog niet allemaal kunnen voorstellen.

Video 2: Hoe werkt de blockchain?

De technische aspecten van de blockchain zijn complex. Om grip te krijgen op aspecten zoals de hash, een block, de keten en consensus, wordt in deze video gebruik gemaakt van een website waar je zelf stap voor stap deze technieken uit kunt proberen.
Probeer het hier zelf.

Video 3: Mogelijke toepassingen

De kracht van blockchain techniek is dat informatie door iedereen gevalideerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers weer de eigenaar zijn. Er is geen centrale partij nodig die deze gevalideerde informatie beheerd. Dit kan voor het onderwijs heel nuttig zijn. Een voorbeeld van een geavanceerde toepassingen van blockchain in onderwijs zou een gedistribueerde puntboek zijn, waarbij geautomatiseerde scripts in de blockchain zelf kwalificaties van leerlingen onderschrijven.

Video 4: Einde

Bitcoin: 3J8JLsgmN4LsKupD7joNv25SJnkCcYb5BD
Ether: 0x983b1cB6FDA391EF75a3DE9c73138Cc0da251E1d