Windmolens en bewolking – andere opbrengst?


* Niet heel nauwkeurig geformuleerd, ik bedoelde te vragen: “bij gelijke windsnelheid is de output van de windmolens lager/gelijk/hoger wanneer de wolken door de windmolen gaat?”

windmolensIk vraag me dit af omdat ik dagelijks langs vier windmolens rij. Al een aantal keer hing de bewolking zo laag dat deze door de windmolen ging. Daarbij waaide het hard.
Ik heb allerlei redenen bedacht, bij sommige redeneringen zou de output hoger moeten zijn, bij sommige redeneringen lager, en bij sommige maakt het niks uit.

– De input is bewegingsenergie de massa is van lucht met wolken is hoger, dus de output zal hoger zijn
– Is de massa van lucht met wolken wel hoger?? De condens komt uit de waterdamp in de lucht (die dan wel hoog is) – geen verschil
– De wieken zijn geoptimaliseerd voor lucht – het lijkt niet op de bladen van een scheepsschroef – output zal iets lager zijn (niet waarneembaar)
– De bewegingsenergie van de waterdruppels wordt te veel geabsorbeerd – de wieken worden nat – de output zal iets lager zijn

Als gedachte experiment: stel je trekt een windmolen uit de grond, draai deze om en steek hem in stromend water (zelfde snelheid als de wind) – hoe snel zou het dan draaien?
Dan neig ik ook naar een lagere output.

Wat is jullie onderbouwing?

| Leraar natuurkunde | vmbo-TL | 2College Jozefmavo |

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *